یاد بگیرید که چطور یاد بگیرید
با اینکه این نوشته از تجربه شخصی من نشأت گرفته، ولی مطمئنم اکثر ما توی چنین شرایطی قرار گرفتیم. یک روز تصمیم میگیرید یک چیز جدید یاد بگیرید. مثلا ممکنه بخواهید برنامه نویسی یاد بگیرید، بنابراین یکی از پرطرفدارترین، پردرآمدترین و جادوییترین (چیزی که تبلیغات همیشه میگن) زبانهای برنامه نویسی حال حاضر رو انتخاب میکنید. داکیومنتهای مربوطه رو میخونید، شاید چندین گیگابایت فیلم آموزشی دانلود کنید یا حتی یک دوره آموزشی ثبت نام کنید اما در نهایت بازم با خودتون فکر میکنید :«آیا واقعاً بلدم چطوری کدنویسی کنم؟»
من سه ماه برای یادگیری کدنویسی از صفر صرف کردم و در نهایت چیزی که فهمیدم این بود که نمیدونستم چطوری واقعا چیزیو یاد بگیرم. وقتی به زمان دانشگاه یا قبل اون فکر کردم، متوجه شدم روش یادگیری من این بود که خودمو مجبور به یادگیری کنم. مثلاً مسائل ریاضیو n بار تمرین کنم تا زمانی که یاد بگیرم، فلان فصل از کتابو n بار دوره کنم تا زمانی که فراموشش نکنم. اما در نهایت این روشها خسته کنندهتر و آزار دهندهتر از اونیه که بتونم با کلمات توصیفش کنم.
این روش اشتیاق من برای یادگیری هر چیز جدیدی رو داغون میکرد و باعث شد این سوال برام مطرح بشه: «پس چطوری باید کدنویسی یاد بگیرم؟»
در نهایت بعد از بارها دیدن تبلیغات برای یک دوره آموزشی که وعده آموزش دیتاساینس رو توی مدت یک ماه و استخدام توی گوگل رو میداد، تصمیم گرفتم یک سوال کلیتر از خودم بپرسم: «چطوری چیزهای جدید یاد بگیرم؟»
با این پرسش کلیدی فهمیدم که تعداد خیلی زیادی از افراد روی این مسئله کار میکنند و بدون اینکه بخوان از شما بابت پکیجهای آموزشی پول بگیرن، دوست دارن تجربیات و یافتههای خودشون رو به اشتراک بگذارند. بنابراین دنبال پاسخ این پرسش رفتم و ایدههای اصلی رو مطرح کردم که میتونید موقع درس خوندن اونها رو اجرا کنید. توی این نوشته ۳ ایده اصلی رو ارائه میکنم که باید به شما توی یادگیری هرچه موثرتر کمک کنند.
مغز ما از زحمت دوری میکنه، برای کار کردنش مجبورید بهش رشوه بدید.
ساعتها خوندن موضوعی که نمیفهمیدش کار سختیه. اکثر مردم از خوندن طولانی مدت اجتناب میکنند، اما چرا؟
برای مغز ما انجام چنین کاری تفاوت زیادی با مجبور کردنمون به تحمل شکنجه نداره. در بیشتر مواقع نمیشه مغزمون رو با انجام دادن کارهایی که دوست نداره آزار بدیم، بنابراین باید باهاش مذاکره کنیم. به مغزتون برای اون چند دقیقه ارزشمند از تمرکز چیزی رو که دوست داره پاداش بدید. اگه بخوام فنیتر یا علمیتر بگم، هرچیزی که باعث ترشح اندورفین بشه.
تکنیک ساده پومودورو یک از راههای معموله:
- تایمر رو برای ۲۵ دقیقه (یا به اندازهای که میتونید تمرکز کنید) تنظیم کنید.
- بعد از اینکه تایمر به آخر رسید، ۵ دقیقه استراحت کنید. اینستاگرمتونو چک کنید، یکم خوراکی بخورید یا یک مینی گیم ساده بازی کنید.
قسمت مهم اینه که به مغزتون استراحت بدید، که این مارو میرسونه به ایده دوم.
تمرکز داشتن تنها راه یادگیری نیست
با اینکه ما همیشه دوست داریم چیزارو باهم مقایسه کنیم، اما مغز ما به هیچ وجه یک ماشین نیست بلکه یک ارگانیسم پیچیده است که شناخت خیلی کمی ازش داریم.
یادگیری یک موضوع تازه، به سادگی کلیک کردن روی فایل exe و نصب نرم افزار نیست.
مغز برای دستیابی به اطلاعات نیاز به ایجاد مسیرهای عصبی داره و این کارو با تکرار انجام میده. اگه ده هزار بار یک نوت رو با گیتار تکرار کنید، به صورت غیر ارادی اونو مینوازید. در مورد کدنویسی هم همینطوره. با این حال وقتی در حال یاد گرفتن مباحث پیچیده هستیم، مجبور به تمرکز کردن خودمون گاهی بیشتر ضرر داره. همونطور که گفتم مثل شکنجه مغزیه!
روش دیگه درک مطلب، تفکر پراکنده است. حتما شما هم براتون پیش اومده که قبل خواب یا موقع دوش گرفتن ایدههای ناب به فکرتون بزنه. مغز در این مواقع اطلاعاتی رو که هنگام تمرکز به دست آوردید، دریافت و سعی میکنه با استفاده از اونها مسیرهای عصبی جدیدی ایجاد کنه و باعث میشه مسائل موجود رو جور دیگهای ببینید و مفاهیم رو برای همیشه درک کنید.
بنابراین، پیاده روی بعد از دو ساعت کدنویسی یا درس خوندن، بیشتر از مجبور کردن مغزتون برای تمرکز بهتون کمک میکنه.
همیشه خواب خوب داشته باشید
این کلیشه که “تمام شب برای درس خوندن بیدار میمونم” بیش از حد نمایشی و البته احمقانست. اینکه ۴ ساعت درس بخونید و خواب خوب داشته باشید بهتر از اینه که تمام شب بیدار باشید. مغز ما انرژی مصرف میکنه، در حقیقت تنها چیزیه که بیشترین انرژی رو توی بدن مصرف میکنه. تولید شیمیایی انرژی باعث تولید پسماند میشه. وقتی سلولهای مغز به نام نورون مقدار زیادی انرژی مصرف میکنند، پسماند زیادی رو به اطراف مغز میپاشند و از عملکرد معمولی اون جلوگیری میکنند.
حتما شما هم توی مقالهها خوندید یا توی ویدئوهای آموزشی شنیدید که میگن کد خودتونو تمیز نگه دارید تا خوندن، فهم و استفاده ازش راحتتر باشه. در مورد مغز هم داستان دقیقاً همینه.
یادگیری موضوعات تازه به یک روال عادی و مذاکره با مغز احتیاج داره. شما باید برای تعیین اون مسیرهای عصبی که بالاتر گفته شد، یک برنامه کاری تنظیم کنید و فکر اینکه این کارو توی یک شب انجام بدید ساده لوحانه و غیرواقعیه.
حرف آخر
برای جمع بندی، بذارید مهمترین نکات رو مرور کنیم:
- یک دورهی تمرکز و پاداش تعیین کنید و اونو به طور مناسب افزایش بدید.
- از کم شروع کنید، ولی ثابت قدم باشید. آجر به آجر یک فونداسیون قوی بسازید.
- تفکر پراکنده ابزار قدرتمندیه، بنابراین وقتی حس میکنید دیگه نمیتونید اطلاعات بیشتری دریافت کنید، قدم زدن رو امتحان کنید.
- خوب بخوابید. مغز شما، ابزار یادگیری شماست. اگر فرسوده و کند باشه، اصلاً خوب کار نمیکنه.
این نکات اصلی برای یادگیری بهتر بود که من شخصاً استفاده کردم. اگر دوست داشتید بیشتر در مورد این موضوع اطلاعات کسب کنید، دورهی یادگیری نحوه یادگیری که رایگانه برای شروع عالیه.
امیدوارم این نوشته به شما توی بهتر کردن تاکتیکهای درس خوندن و مطالعه کمک کرده باشه و باعث بشه به اهداف بلند مدت خودتون برسید.